De Muizencottage

De Muizencottage, het begin....

Zelf een muizencottage maken, het kon natuurlijk niet uitblijven, ik heb al zulke leuke en schattige muizencottages gezien, en natuurlijk het “origineel” van Ria Odijk op de beurs in Apeldoorn.
Dus ik de knoop doorgehakt en ook een pakket gekocht bij Ria.
Met tassen vol aankopen weer met de trein naar huis, eenmaal thuis was het al zo laat dat ik mijn aankopen wel uitstalde op de tafel, maar het pakket van Ria liet ik nog even dicht.
De volgende dag maar Het Pakket open gemaakt en alles bekeken wat er in zat,  en dat was toch wel even schrikken, ik dacht, hoe moet ik hier ooit zo'n leuk huisje van kunnen maken????
Snel weer alles ingepakt, behalve het werkboekje, en dat ben ik eerst eens goed gaan lezen, wel 6 keer!!!, en natuurlijk alle foto's die erin zitten met vergrootglas bestudeerd.

Na dit alles, en daar zijn wel een paar weken over heen gegaan, ben ik toch met stap 1 begonnen, en dat was het uitsnijden van de ramen en het maken van de schouw.  Heel voorzichtig en onwennig ben ik begonnen, zeker de klei, daar moest ik echt aan wennen om daar mee te werken.

De volgende stap was het verven van de schouw, nog niet overtuigd of het wel echt mooi zo zou worden ben ik toch verder gegaan met het smoezelig maken van de binnenkant, balkjes tegen het plafond geplakt en de folie in de raampjes. In deze fase ben ik nog niet echt tevreden met het resultaat tot nu toe, en kan ik er nog geen schattige cottage in zien. Weer een stapje verder..

..en wat meer tevreden met het resultaat tot nu toe.
Het werd nu tijd voor de vloeren. Beneden heb ik stukjes uit een eierdoos gescheurd en die in de klei gedrukt, later de “tegels” geverfd. Op de zolderverdieping heb ik van houten tongspatels een vloer gelegd en deze met soft pastelkrijt “oud “gemaakt. Wel was het nodig om allemaal zware voorwerpen op de zoldervloer te leggen want binnen een paar minuten begonnen alle tongspatels krom te trekken, dus een blik verf, een zware plakbandhouder, van alles wat de verdiepingsvloer maar kon dragen heb ik een nacht laten staan, om het krom trekken tegen te gaan.
Het meest lastige klusje vond ik de dakkapel en het dak zelf, dat is met heel veel kunst en vliegwerk toch nog in elkaar gekomen, heel veel lijm en schilderstape gebruikt om het geheel bij elkaar te houden.
De echte kleifase breekt nu pas aan, en daar zie ik best een beetje tegenop, maar daar is maar 1 remedie voor, het gewoon gaan doen, en echt ik vond het ook heel leuk om te doen!
Alles zat wel onder de klei, maar vanaf dit moment kan je echt iets van de cottage gaan zien in je project, en dat maakt het zo leuk dat je toch weer uitkijkt naar de volgende stap. Wel met het boekje erbij, en zelf goed overdenken wat de meest logische volgende stap is.Schilder en pleisterwerk

Nu het huisje opleuken met balkjes en hier en daar gesprongen pleisterwerk dat de oude steentjes weer zichtbaar worden. Ik heb eerst een lapje klei met de steentjesstructuur op de muur geplakt, en toen geverfd, en daar aan de randen weer losse klei overheen geplakt.
Daarna heb ik het dak geverfd, ook zo'n onzeker moment, want de kleur van het dak vind ik weer zo bepalend voor het hele huisje. Toch vind ik het weer iets te donker geworden en moet dus weer wat lichter worden gemaakt. Daarna heb ik de schoorsteen met klei gemaakt, en later de nokpannen op het dak, en die heel voorzichtig geverfd. Ook al zeg ik het zelf, het gaat er best leuk uit zien, misschien kan ik het toch ook wel zo'n muizencottage maken?
Ondertussen hoor ik in mijn hobbykamer een hoop gepiep, het zijn de muisjes, ze hebben het hoogste woord over wie er mag gaan wonen. En voorlopig heb ik ze beloofd, dat en alleen maar wanneer het helemaal klaar is, ze er allemaal een nachtje in mogen logeren!Aan de slag met het balsahout.

Het is tijd voor het maken van de luikjes voor de ramen, en natuurlijk de deur.
De luikjes die waren zo gemaakt, en bleven gelukkig snel goed zitten, de deur dat was een ander verhaal, heel veel ruzie gehad met de “scharniertjes”! Maar goed, ook dat is weer gelukt, een roosje als deurknopje, dat vond ik ook wel lief staan.
Vervolgens het buitentoilet gemaakt, niet van karton zoals in het werkboekje staat maar van dun balsahout, het hartje uit de deur is nog wat rafelig en moet ik nog wat wegvijlen, maar dat is voor later. Want ik kan natuurlijk niet wachten om de eerste stappen te gaan zetten voor de tuin.
De cottage heb ik dus nu op de grondplaat gelijmd, en het opstapje bij de voordeur gemaakt, ik ga er steeds meer plezier in krijgen!
Nu de tak in de grondplaat drukken, en alvast hier en daar wat groenstrooisel en de eerste bramen geplakt, is nog lang niet zoals het moet worden, maar alvast leuk om te zien wat het effect ervan is.
Wat nu ook nog moet gebeuren is het schilderen van de zolderkamer aan de binnenkant, dat was vrij lastig, want echt goed kan je er niet meer bij.
Maar gelukkig zijn de muisjes niet zo moeilijk en zijn ze al heel tevreden met het resultaat tot nu toe.
Mr. Apple heeft al aangeboden om mij te komen helpen wanneer ik met de tuin ga beginnen, dus dat is toch ontzettend aardig van hem!De tuin is in volle bloei


Met de hulp van Mr. Apple de tuin afgemaakt, alhoewel je met een tuin nooit klaar bent!

Wat leuk was het dat ik met de Kerst allemaal spulletjes heb gekregen om de tuin aan te kleden, verschilldende bloemen, een vogelhuisje, een gieter en allemaal leuk klein spul dat nu mooi van pas komt. Het wordt steeds leuker om met de cottage bezig te zijn, je ziet het onder je handen onstaan.

Het konijnenhok is bewoond en ook een gansje is komen aanwandelen en vind het wel een gezellig plekje. Natuurlijk is nu ook het buitentoilet helemaal klaar, inclusief poepdoos en oude kranten, voor een beetje lekkere geur toch maar een bosje lavendel opgehangen.

Nu nog iets gaan bedenken om de rand van de grondplaat mooi af te gaan werken.

Lilly kijkt met goedkeuring naar de nieuwe tuin, en ze kan niet wachten om Mrs. Crustybread te vertellen over de rijpe aardbeien en bramen!Inrichting van de binnenkant

Als eerste heb ik een klein aanrecht gemaakt met een gootsteentje. Kleine plankjes naast en boven het aanrecht, want de muizen hebben veel opslagruimte nodig om de hele winter door te komen. Vandaar was ik ook op zoek naar een grote voorraadkast. De voorraadkast is gemaakt van een klein houten doosje met vakjes, nu alleen op zijn kant tegen de muur gelijmd. Goed gevuld met het nodige fruit, bramen, bessen, rozenbottels en noem maar op.

Je ziet op de foto's nog hier en daar wat kopspelden zitten, die moeten er nog uit, maar is ideaal om te ondersteuning in het foam te prikken, wanneer de lijm dan goed droog is trek je de spelden er ook weer makkelijk uit.

Nu ook iets gaan doen aan de zolderkamer, maar voorlopig alleen nog maar een gordijntje opgehangen en wat speelgoed neergezet. Natuurlijk ben ik de stuiterballen van Wilfred niet vergeten, die hangen al weer mooi aan een haakje.

 Vliegenkastje en de laatste afwerkingen

De woonkamer heeft nu ook een vliegenkastje gekregen, en wanneer je heel goed kijkt zie je dat hierin de eieren worden bewaard. Ik heb grof stramien geverfd met grijze metaalverf, daarom heen hele dunne latjes geplakt, en een stukje van een prikker afgeknipt voor het knopje. Het was een heel
gepriegel om het allemaal bij elkaar te houden, maar ik ben tevreden met het resultaat. Dus weer een stukje verder. De benedenetage is nu bijna klaar, ik heb een stoeltje bij de haard gezet, en een tafel in  de keuken. Mrs. Crustybread is ondertusssen druk in de weer geweest en heeft een paar van haar beroemde taarten gebakken, het ziet er heerlijk uit!
Nu naar de zolder, het bedje heb ik gekocht, en ik heb gekozen voor een stofje met een lief blauw bloemetje voor het beddengoed, nog een kussentje erbij gemaakt, en een sprei van kant. Het nachtkastje heb ik geverfd met scottisch blue. Al met al begint de cottage toch al aardig op te schieten en is eigenlijk al bijna klaar voor de muizen om erin te trekken.
Nog een paar laatste afwerkingen, ik het de grondplaat afgewerkt met siergrindpapier, in repen gesneden van 2cm, en daarna om de rand geplakt en er weer kopspelden ingeprikt om te laten drogen.
Ook heb ik nog een buitenlantaarn opgehangen, dat is handig voor wanneer de muisjes in het donker nog even naar het buitentoilet moeten.

Eigenlijk is de cottage voor mijn gevoel wel zo'n beetje klaar, en ik vond het een superleuk project, en vind het ergens wel een beetje jammer dat het klaar is.
Ik weet haast wel zeker dat er een vervolg gaat komen, een ook dat zal ik weer met jullie delen.

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe jullie de cottage vinden geworden, dus reacties zijn altijd welkom!
 
 4 opmerkingen:

 1. Karin wat ziet het er superleuk en mooi uit...! goed gedaan...!
  mijn complimenten hoor... en liefs...
  Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Karin ik wil je complimenteren voor het bouwen van het muizenhuisje.
  Het ziet er perfect uit.

  Natuurlijk heb ik je blog bekeken, ben mijn naam tegengekomen, erg leuk.
  Maar die blog is er een welke je blijft bekijken, je blijft scrollen.
  En in foto's ben ik zeker geïnteresseerd.
  En je muisjes, Karin, zijn vertederend.

  Ria Odijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Your attention to detail makes this cottage so wonderful. I'm sure the mice all love to inhabit the rooms. I would love to be small and join them.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your compliments!
   Making the cottage was a lot of work, but so mutch fun to make it!

   Verwijderen